ALANTOÍN

Alantoín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v rastlinnom extrakte, napríklad  rastliny kostihoja lekárskeho, ale dá sa získať aj synteticky. Alantoín má prrodzene upokojujúce a liečivé účinky, ktoré zvyšujú obsah vody v bunkovom jadre a posilňuje štruktúru buniek pre rýchlejšie hojenie rán a jaziev. Okrem toho je bez zápachu, je netoxický a hypoalergénny, či už v syntetickej ale aj v prírodnej forme. Vďaka tomu je vhodný pre ľudí s citlivou pokožkou, ružovkou alebo s ekzémom. 

MANDĽOVÝ OLEJ

Sladký mandľový olej pochádza zo sušených orechov mandľového stromu. Vyživuje a hydratuje, a preto má vynikajúcie zmäkčujúci účinok na pokožku. Je bohatý na najdôležitejšie mastné kyseliny (kyselina olejová a kyselina linolová), ako aj na vitamíny D a E, pomáha pokožke obnoviť jej prirodzenú rovnováhu vody. Je veľmi vhodný pre suchú, citlivú a boľavú pokožku, pretože podporuje tvorbu kolagénu, urýchľuje regeneračné procesy pokožky a zvyšuje pevnosť a pružnosť pokožky. Okrem toho zabraňuje striám počas tehotenstva. Sladký mandľový olej je klasický pleťový olej – vstrebáva sa ľahko, ale nie príliš rýchlo, a tak umožňuje vynikajúcu masáž ešte predtým ako sa vstrebe do pokožky.

EXTRAKT Z ALOE VERA

Výžažok z Aloe Vera sa získava z listov rastliny Aloe Vera. Extrakt pôsobí ako zmäkčovadlo, ktoré má hydratačné, zvláčňujúce, liečivé, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Najviac známa je však pre svoju hydratačnú silu. Medzi ďalšie vlastnosti patrí regulácia vlhkosti a schopnosť absorbovať UV žiarenie. Má mierne relaxačný účinok na pokožku, vďaka čomu je prospešný pre citlivú, spálenú alebo opálenú pokožku. Často sa používa v géloch, ktoré sú určené na osvieženie a relaxáciu podráždenej pokožky. Zistilo sa, že extrakt z Aloe vera je účinnou zložkou emulzií určených na reguláciu suchej pokožky.

KOFEÍN

Kofeín je prirodzene sa vyskytujúci alkaloid, ktorý sa nachádza v listoch, semenách a plodoch a pôsobí ako stimulátor centrálneho nervového systému. Používa sa v kozmetike pre svoju vysokú biologickú aktivitu a schopnosť prenikať cez kožnú bariéru. Alkaloid sa často používa ako účinná látka v anticelulitídnych výrobkoch, pretože bráni nadmernej akumulácii tuku v bunkách (lipolýza). Kofeín má tiež silné antioxidačné vlastnosti; chráni bunky pred UV žiarením a spomaľuje starnutie pokožky vplyvom svetla. Okrem toho zvyšuje kapilárnu mikrocirkuláciu a stimuluje metabolizmus. Všetky tieto vlastnosti robia kofeín dôležitou biologicky aktívnou zlúčeninou.

RICÍNOVÝ OLEJ

Ricínový olej pozostáva výlučne z polynenasýtených a nasýtených kyselín. Nemá žiadne vedľajšie účinky alebo kontraindikácie v súvislosti s jeho uplatňovaním. Má mnoho využítí. Opravuje popraskanú pokožku, zvyšuje jej pružnosť, zosvetluje jazvy, má antibakteriálne vlastnosti, eliminuje tvorbu a množenie baktérií a vírusov ale účinný je aj ako balzam po opaľovaní. Keďže sa rýchlo vstrebáva, je úľavou pre suchú až veľmi suchú pokožku.

KAMILKOVÝ EXTRAKT

Výťažok z harmančeka (Chamomilla Recutita – Matricaria) je v tradičnej medicíne vysoko hodnotnou zložkou. V kozmetike je známy svojimi protizápalovými a upokojujúcimi vlastnosťami a používa sa ako omladzovač buniek. Stimuluje krvný obeh, upokojuje citlivú pokožku, poskytuje antioxidačnú ochranu Medzi ďalšie terapeutické vlastnosti patrí anti-erytém (bráni začervenaniu kože) a antipruritické vlastnosti, ktoré zlepšujú proces hojenia poškodenej pokožky. Harmančekový extrakt sa často používa ako prírodný prostriedok proti ekzémom a psoriáze.

KAKAOVÉ MASLO

Kakaovním pravý (Theobroma cacao) rastie iba v teplom a vlhkom podnebí v tieni veľkých stromov v hlbokých dažďových pralesoch. Nachádza sa väčšinou v Severnej a Južnej Amerike a Austrálii a na niektorých ázijských ostrovoch. Kakaové maslo (teobromový olej) sa extrahuje z kakaových semien a má jemnú a príjemnú chuť a arómu. Je bohatá na cenné mastné kyseliny, vyživuje a udržuje vlhkosť pokožky. Pri lokálnej aplikácii sa ľahko vstrebáva a vytvára bariéru medzi citlivou pokožkou a prostredím. Obsahuje prírodné antioxidanty a odporúča sa na liečbu kožných ochorení.

KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej sa extrahuje z kokosových orechov – ovocia kokosovej palmy (Cocos nucifera). Vďaka svojmu 90% obsahu nasýteného tuku sa rýchlo a úplne vstrebáva do pokožky, vďaka čomu je pokožka jemná a hladká. Kokosový olej opravuje a chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a vonkajšími vplyvmi prostredia. Olej obsahuje 50% kyseliny laurovej, ktorá má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti, a preto je ideálnym prostriedkom na popraskanú alebo poškodenú pokožku. Je to výživný olej pre každodenné použitie a zaisťuje zdravú rovnováhu pokožky.

DERMOCHLORELLA

Dermochlorella sa získava zo zelených mikrorias, ktoré existujú na Zemi už 2 miliardy rokov. Je bohatá na aminokyseliny a oligopeptidy. Stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré sú hlavnými vláknami podporujúcimi štruktúru, pevnosť a elasticitu pokožky. Posilňuje a zakrýva kapiláry. Dermochlorella má pozitívny vplyv na strie, pretože ich robí menej viditeľnými a zmenšuje ich veľkosť.

D-PANTHENOL

D-panthenol (pro vitamín В5) je jednou z najdôležitejších zložiek každého kozmetického výrobku. Preniká cez vonkajšiu vrstvu pokožky a udržuje jej prirodzenú vlhkosť, stimuluje rast a regeneráciu buniek. Urýchľuje syntézu lipidov a proteínov. Má upokojujúci účinok na stavy kože a zápaly. Prírodným zdrojom vitamínu B5 sú avokádo, brokolica, okrúhlica, jahody, vajcia, jogurt atď.

ESCÍNY

Pagaštan konský je v Európe rozšírený a predstavuje dokonalý prostriedok pri rôznych sťažnostiach týkajúcich sa obehového systému, ako sú napríklad kŕčové žily alebo chronická žilová nedostatočnosť, pretože znižuje bolesť a pocit ťažkých nôh. Okrem toho z dlhodobého hľadiska zlepšuje krvný obeh a tonus žíl. Účinnou látkou v plodoch gaštanu konského je escín, ktorá tónuje žily a zlepšuje prietok krvi z nôh do srdca. Escin posilňuje steny žíl, zmierňuje zadržiavanie tekutín a následné opuchnuté nohy. Má ukľudňujúce a protizápalové vlastnosti, zabraňuje ťažkým nohám a zadržiavaniu vody počas tehotenstva a tým zamedzí tvorbu opuchov a zlepš stav celého žilného aparátu.

GLYCERÍN

Rastlinný glycerín je jedným z najlepších prírodných zvlhčovadiel a používa sa v kozmetike na prevenciu a ošetrenie suchej pokožky. Posilňuje ochrannú bariéru pokožky, ktorá pôsobí ako bariéra proti nepriaznivým poveternostným podmienkam a vonkajším vplyvom znečisteného ovzdušia. Štúdie ukazujú, že glycerín vďačí za svoje zvlhčujúce účinky tým, že je schopný extrahovať vlhkosť zo vzduchu a normalizuje proces regenerácie pokožky (deskvamácia = odlupovanie odumretých čistok).

JOJOBOVÝ OLEJ

Jojobový olej sa extrahuje z ovocia stálezeleného kríka, ktorý rastie v horúcich suchých púšťach Severnej Ameriky a Mexika. V skutočnosti nejde o olej ale o tekutý vosk lisovaný za studena. Dokonca aj starí Egypťania ocenili jedinečné vlastnosti jojoby a do dnešného dňa je jojobový olej vzácnou kozmetickou prísadou. Hlboko sa vstrebáva do pokožky, vyživuje, hydratuje a posilňuje pružnosť pokožky. Obsahuje ceramidy a vitamín E, ktorý je silným antioxidantom. Jeho protizápalové vlastnosti znižujú začervenanie a zápal kože.

EXTRAKT Z KIGELIE

Výťažok z Kigelia Africkej pochádza z ovocia posvätného stromu Kigelia. Je to veľký strom, typický pre tropické lesy v južnej a juhovýchodnej Afrike a na Madagaskare. Môže narásť až do výšky 10 až 15 metrov a plody dosahujú dĺžku až do pol metra. Africké kmene profitujú z jeho liečivých a regeneračných vlastností už po stáročia. Plody obsahujú flavonoidy a steroidné saponíny, ktoré stimulujú mikrocirkuláciu, tonizujú a posilňujú pokožku a udržiavajú jej pružnosť. Fytosteroly zmierňujú zápaly, zjemňujú a upokojujú napnutú a podráždenú pokožku. Kigelia extrakt je prírodný antioxidant, ktorý chráni jemnú pokožku pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím.

KYSELINA MLIEČNA

Kozmetické výrobky obsahujúce kyselinu mliečnu, ktoré sú nanášané na povrchovú vrstvu pokožky (stratum corneum), úspešne bránia vysychaniu pokožky (xeróza). Kyselina mliečna stimuluje biosyntézu ceramidu, čo vedie k lepšej lipidovej bariére a odolnosti voči dehydratácii. Ak sa kyselina používa ako regulátor pH, má tiež zvlhčujúce a antibakteriálne vlastnosti. Látky s obsahom kyseliny mliečnej pôsobia aj proti starnutiu, znižujú známky poškodenej pokožky a zlepšujú jej bariérovú funkciu.

LANOLIN

Lanolín je prírodná a mimoriadne účinná zložka, ktorá sa používa dlhé roky a je o ňom známe, že má veľmi pozitívne účinky na ľudskú pokožku. Získava sa spracovaním ovčej vlny a obsahuje izocholesterín, estery cholesterolu a mastné kyseliny. Jeho štruktúra pripomína ľudský kožný tuk, vďaka čomu je optimálnym zvlhčovačom pokožky. Bezprostredne po nanesení uľaví od bolesti a udrží vlhkosť prítomnú v pokožke. Vďaka zachovaniu vnútornej vlhkosti sa zabráni vzniku chrást a pokožka sa hojí oveľa rýchlejšie. 

LEVANDULOVÝ OLEJ

Levanduľový olej je najuniverzálnejší a najužitočnejší zo všetkých éterických olejov. Je antiseptický, antimikrobiálny a mierne analgetický. Stimuluje rast zdravých buniek, zmierňuje zadržiavanie tekutín a vyrovnáva vlhkosť pokožky. Priaznivé účinky levandule objavili už pred viac ako 2500 rokmi. Využíva sa v kozmetike ako aj vo farmakológii. Levanduľový olej je dostatočne jemný a preto nedráždi pokožku. Podporuje hojenie rán, tým, že už v počiatočnej fáze urýchľuje tvorbu granulačného tkaniva a podporuje syntézu kolagénu. Rany sa tak následne ľahšie a rýchlejšie zahoja. 

PEPERMINTOVÝ OLEJ

Mäta pieporná je vytrvalá bylinná rastlina, ktorá je veľmi rozšírená. Má široké uplatnenie v medicíne a farmácii. Olej z mäty piepornej sa získava z listov rastliny, čo vytvára okamžitý pocit sviežosti a ľahkosti. Jeho silné energizujúce vlastnosti zmierňujú únavu a bolesti svalov a robia olej ideálnym na upokojenie „horúcich“ a ťažkých nôh počas posledných mesiacov tehotenstva. Má mierne antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti.

OLEJ Z RYŽOVÝCH OTRÚB

Olej z ryžových otrúb obsahuje vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín a množstvo antioxidantov. Podporuje povrchovú mikrocirkuláciu a metabolizmus pokožky, regeneruje kožné bunky, ktoré napomáhajú metabolizmu, zlepšuje pružnosť a pevnosť pokožky a omladzuje ju. Prírodné antioxidanty, ktoré obsahuje, vrátane vitamínu E, chránia pred predčasným starnutím pokožky. Olej z ryžových otrúb je veľmi ľahký olej. Jeho výživné a zvláčňujúce vlastnosti ho robia ideálnym pre suchú a citlivú pokožku počas tehotenstva.

BAMBUCKÉ MASLO

Bambucké maslo sa extrahuje z orechov ovocia bambuckého stromu. Stromy, ktorých meno znamená „život“, rastú v lesných savanách západnej Afriky. Tieto stromy s dlhou životnosťou sa môžu dožiť až 300 rokov. Ženy v Afrike už celé generácie zbierajú ovocie a vyrábajú vzácne maslo, ktoré sa v kozmetike bežne používa kvôli svojej jedinečnej prírodnej aróme, krémovej textúre a mnohým ochranným a liečebným vlastnostiam. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a vitamíny A, E a F, je to vynikajúci hydratačný krém. Obnovuje suchú a citlivú pokožku a udržuje jej elasticitu. Bambucké maslo je skutočný balzam pre pokožku, pretože poskytuje účinnú bariéru proti škodlivému pôsobeniu faktorov prostredia – slnko, vietor a zima. Okrem toho posilňuje a upokojuje popraskanú a boľavú pokožky.

SÓJOVÝ OLEJ

Sója je jedným z najvýživnejších základných potravín na svete. Sójové bôby obsahujú 15 – 25% oleja. Sójový olej obsahuje najviac prírodného lecitínu zo všetkých olejov a je bohatý aj na rôzne nenasýtené tuky. Je ideálny ako masážny olej, pretože sa rovnomerne rozotrie na pokožku a ľahko sa vstrebáva. Má zvlhčujúce a zvláčňujúce vlastnosti, udržuje pružnosť pokožky a znižuje nepohodlie tesnej a suchej pokožky. Sójový olej ma široké využitie. Používa sa v kozmetike ale sú známe aj jeho účinky na zdravie (udržuje zdravé srdce, zdravé kosti, udržuje zdravú pokožku, podporuje trávenie a pod.).

VITAMÍN F

Vitamín F (esenciálne mastné kyseliny) je životne dôležitým regulátorom vášho zdravia a pokožky. Telo si ho nevie sám vytvoriť, organizmu musí byť preto dodávaný potravou. Vitamín má množstvo výhod, vrátane lepšieho krvného obehu, normálnej funkcie buniek a regenerácie buniek. V dôsledku toho je pokožka viditeľne čerstvejšia a pružnejšia. Je základom pre tvorbu a funkciu bunkových membrán. Ovplyvňuje našu energiu, stav vlasov, kože, ale aj kôrnateniu ciev. Vitamín F sa nachádza v mnohých potravinách, medzi ktoré patria vlašské orechy, mäso, ryby, ovocie a pod.

VITAMÍN E

Vitamín Е (tokoferol) je najúčinnejším antioxidantom pri ochrane pokožky pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej. Zachováva vitamíny A a D rozpustné v tukoch vo vonkajších vrstvách pokožky a podporuje rast a regeneráciu pokožky. Vitamín E zvlhčuje, zjemňuje, dodáva pokožke pružnosť, spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, a preto sa často nazýva aj  „prameň mladosti“. Nachádza sa v zelenine, v obilninách, vajíčkach a pod. 

VITAMÍN C

Vitamín С patrí medzi základné antioxidanty. Je životne dôležitý pre celý organizmus. Pretože nemôže byť vyprodukovaný ľudským telom, je veľmi dôležité ho získať prostredníctvom potravín. Zúčastňuje na tvorbe kolagénu aj pri iných metabolických pochodoch organizmu. Zlepšuje účinok iných antioxidantov, ako sú dobre známe vitamíny A a Е.  Zúčastňuje sa metabolizmu železa, medi a žlčových kyselín, kyseliny listovej a niektorých aminokyselín, chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi. Udržuje pružnosť pokožky, napomáha jej regenerácii a robí pokožku odolnejšou voči podráždeniu a infekciám.